|  Inloggen
Auteurs
Minimaliseren
Ondernemerschap  
 

oog nancy

Ondernemen met meer impact

oog Marie Claire

Telefonische acquisitie
 
oog sandra kok
It’s all about You!
 
oog sandra schouwenaars
Grip op je Geld

oog theo van de velde

Ondernemerschap door vrouwen

oog corinne

Pakkend schrijven

oog josette

Ondernemen wereldwijd
 

oog willy

Administratie zonder stress
 
oog Hilbers
Ondernemen op eigen wijze
 

oog Brenda

Online ondernemen Brenda Kok
 
oog annemieke
Slim inzetten van techniek Annemieke Meiborg

oog jikki

Meer omzet door meer onderscheid Jikkie Has
 
oog ingrid van gentBouwen aan je onderneming
 
 oog silviaMarketing &acquisitie
 
Puur ondernemen
  
Ondernemingsplannen
 
Registeraccountant 
  
   
Vrouw!
 
 
oog Nicoline van dijkDress for Succes
 

oog YuraOndernemende moeders
Yura Boerma

 
oog Bertine Slimmer Werken
 
Persoonlijk leiderschap
  
"Peptalk voor vrouwen"
  
Méér Powervrouw
     
 
Vrouw & ondernemerschap:
 
 
Columns

 

De Fiscale Oudedagsreserve
Geplaatst door Marianne Remie op 29-9-2010 11:50:22

Ik heb het al een keer beloofd: ik ga nog een column schrijven over de Fiscale Oudedagsreserve (FOR). En hier is’ie dan! Een saai onderwerp, jawel. Maar gebruik maken van de FOR kan je veel geld besparen, mits je het snapt. Als je het niet snapt kun je bij het beëindigen van de eenmanszaak voor een onaangename financiële verrassing komen te staan. Je wordt dan ineens geconfronteerd met een aanslag van de Belastingdienst. Ik maak maar al te vaak mee dat ondernemers een FOR in hun balans hebben staan, maar niet weten wat het eigenlijk betekent. Vaak mist een stuk uitleg van de accountant, onbegrijpelijk maar wel realiteit. Vandaar de door mij gevoelde behoefte om er een column aan te wijden.
 
FOR
 
De FOR is één van de fiscale faciliteiten voor de eenmanszaak, als je aan het urencriterium voldoet (voor uitleg daarover zie een eerdere column). Per jaar mag je 12% van je ondernemingswinst toevoegen aan de FOR met een maximum van €11.811 (2010). Over dat bedrag hoef je (nog) geen belasting te betalen. Het bedrag mag overigens niet hoger zijn dan je vermogen in de onderneming.
 
Met het bedrag dat je opbouwt met de FOR kun je verschillende dingen doen:
 
- Niets.  Dan wordt de FOR na je 65e in één keer bij je inkomen geteld, en pas dan betaal je er belasting over. Zorg dan wel dat je dat geld opzij hebt gezet! Kies je voor “niets doen” met het gereserveerde bedrag in de FOR, dan heb je géén pensioen opgebouwd, maar heb je alleen uitstel van betaling van de belasting. Hou daar dus wel rekening mee!
 
- Je kunt er pensioen voor inkopen, middels een lijfrente of banksparen. Met deze “inkopen” verminder je de FOR. Het bedrag van de afneming wordt dan bij je winst geteld. Maar daartegenover staat een even grote premieaftrek op je inkomen uit werk en woning. 
Je betaalt belasting na je 65e over het eventuele restantbedrag van de FOR, en over de uitkeringen van je lijfrente.
 
- Je kunt het bedrag dat je jaarlijks toevoegt opzij zetten op een spaarrekening, of beleggen. De FOR neemt dan niet af (het zijn nl geen pensioeninkopen die je dan doet). Na je 65e reken je dan in één keer af met de Belastingdienst en je spaargeld of beleggingen blijven tot je vrije beschikking staan.
 
Afrekenen
 
Na je 65e afrekenen levert sowieso een aardig tariefvoordeel op, de eerste twee schijven zijn dan beduidend minder dan vóór die leeftijd:
 
 
Tenslotte nog een tip
 
Staakt je (een deel van) je onderneming? Dan is de extra ruimte van de lijfrentepremieaftrek afhankelijk van je situatie. In de tabel vindt je de maximumbedragen.
 
 

Marianne

print
  Reacties

Re: vraag over banksparen
Reactie van Marianne Remie op 29-11-2010 11:56:46Beste Jacquelien,
Dank je voor je reactie.
Ik ken je totale situatie niet; als het zo is dat je geen pensioentekort hebt (maar laat dat nog eens narekenen!) kun je in elk geval de Fiscale Oudedagsreserve in je eenmanszaak vormen. Voor meer informatie daarover zie een eerdere column.
Groet, Marianne

vraag over banksparen
Reactie van jacquelien koopman op 29-11-2010 10:51:00ik wilde graag voor mijn pensioen gaan banksparen, maar dat kon niet omdat ik geen pensioentekort heb.
Ik maak te weinig winst om een pensioentekort te hebben.
Hou ong 12000 euro per jaar netto over van klein zzp zaakje. En na zelfstandigenaftrek e.d. houd ik maar weing verzamelinkomen over, en dus te weinig om een pensioentekort aan te tonen. Wat moet ik nu doen?

     
Uw naam
Titel
Reactie
CAPTCHA image
Voer de code in
Meld je aan
Praktische Tips! Adviezen! Nieuwsbrieven! Aantrekkelijke aanbiedingen! Wil je ze ook?

Registreer je nu kosteloos en vrijblijvend.  

Registreer  
Bloggers
Minimaliseren

 

oog trudie

Netwerkmarketeer
 

Ideële ondernemer
  
Tekstschrijver & Italië kenner