|  Inloggen
Auteurs
Minimaliseren
Ondernemerschap  
 

oog nancy

Ondernemen met meer impact

oog Marie Claire

Telefonische acquisitie
 
oog sandra kok
It’s all about You!
 
oog sandra schouwenaars
Grip op je Geld

oog theo van de velde

Ondernemerschap door vrouwen

oog corinne

Pakkend schrijven

oog josette

Ondernemen wereldwijd
 

oog willy

Administratie zonder stress
 
oog Hilbers
Ondernemen op eigen wijze
 

oog Brenda

Online ondernemen Brenda Kok
 
oog annemieke
Slim inzetten van techniek Annemieke Meiborg

oog jikki

Meer omzet door meer onderscheid Jikkie Has
 
oog ingrid van gentBouwen aan je onderneming
 
 oog silviaMarketing &acquisitie
 
Puur ondernemen
  
Ondernemingsplannen
 
Registeraccountant 
  
   
Vrouw!
 
 
oog Nicoline van dijkDress for Succes
 

oog YuraOndernemende moeders
Yura Boerma

 
oog Bertine Slimmer Werken
 
Persoonlijk leiderschap
  
"Peptalk voor vrouwen"
  
Méér Powervrouw
     
 
Vrouw & ondernemerschap:
 
 
Columns

 

De Belastingdienst gaat proactief: van reactie naar actie. Je bent maar gewaarschuwd!
Geplaatst door Marianne Remie op 16-2-2011 11:22:19

Ik woonde een aantal weken geleden de intermediairdagen van de Belastingdienst bij. Dat zijn dagen voor belastingconsulenten waarbij de Belastingdienst vertelt waar ze mee bezig zijn en verschillende workshops geeft. Misschien komt het omdat ik 9 jaar bij de Belastingdienst  heb gewerkt, maar ik vond het leuk! Ook weer oude collega’s tegengekomen. Een paar dingen die ik met jullie wil delen: hoe de Belastingdienst de focus verschuift van reactie naar actie, en één van de workshops die ik volgde over de risico’s die zij zien bij ZZP’ers (wist je dat er 650.000 zijn, ZZP’ers?).
 
Van reactie naar actie
Goede gedachtengang van de Belastingdienst: ze weten uit ervaring wat de risico’s met ZZP’ers zijn, en in plaats van de aangiftes eruit te filteren waarin ze die risico’s zien, gaan ze de belastingconsulenten in de toekomst informeren over bij welke van hun klanten zij die risico’s zien. Zodat het op voorhand kan worden opgelost. Da’s winst voor iedereen. Geen papierwinkels meer achteraf, maar signaleren, en fouten proberen te voorkomen. Uitleg geven ook. Op internet heeft de Belastingdienst één pagina gewijd helemaal aan ZZP’ers. Ook is de Belastingdienst altijd te vinden op de Informatiemarkt van de Kamers van Koophandel.
 
Risico’s ZZP’ers
De meest gemaakte fouten door ZZP’ers als het gaat om belastingen zijn dit (ik bespreek ze even kort):
 
Ondernemersschap
Wel of niet ondernemer-zijn is belangrijk, voor zowel de inkomstenbelasting als de omzetbelasting. Voor beide gelden andere criteria trouwens. Ondernemer-zijn is voor de inkomstenbelasting belangrijk, omdat je dan veel fiscale faciliteiten geniet. 
De volgende zaken spelen daarbij een rol: Ben je gericht op winst maken, hoe zelfstandig is je onderneming, beschik je over kapitaal, hoeveel tijd besteed je eraan, wie zijn je opdrachtgevers, hoe maak je je onderneming bekend naar buiten, loop je ondernemingsrisico?
 
Werkruimte in de woning
Onder voorwaarden kun je de kosten van je werkruimte aftrekken. Voor een huurhuis en koopwoning gelden andere eisen.
 
Auto
Reken je de auto tot je privé-vermogen of je zakelijk vermogen en wat zijn de consquenties van die keuze?  Als je kiest voor zakelijk vermogen, vergeet dan niet je auto voor de inkomstenbelasting bij te tellen. En een deel van de BTW als privé gebruik op te geven voor de omzetbelasting.
En als je voor privé-vermogen hebt gekozen, weet je dan dat je een deel van de BTW van  je autokosten toch kan aftrekken?
 
Zelfstandigenaftrek
Om in aanmerking te komen voor zelfstandigenaftrek (een extra fiscale aftrekpost), moet je je niet alleen als ondernemer kwalificeren, maar ook per jaar minstens 1.225 uur besteden aan je onderneming. Hou daarom een urenadministratie bij!
 
Kleine ondernemingsregeling
Als je per jaar minder dan € 1.883 omzetbelasting betaalt kun je dat (geheel of deels) weer terugkrijgen. Wat nog al een vergeten wordt is dat bedrag weer bij de winst te tellen.
 
Aftrekbare kosten
Houd zakelijke kosten en privékosten goed uit elkaar! 
 
Ik besef dat dit veel informatie is en misschien is niet alles je duidelijk. Mijn bedoeling is om aan te geven dat de Belastingdienst constateert dat ZZP’ers op deze punten  veel fouten maken. Dat betekent dat ze ook op die punten extra letten. Als je een risico bij jezelf herkent, raadpleeg dan de site van de Belastingdienst. Daar staat alles veel uitgebreider uitgelegd dan ik hier kan doen. Of vraag advies aan je accountant of belastingadviseur. Ik help je uiteraard ook graag. Je bent maar gewaarschuwd!
 
print


Gerelateerde Artikelen
Beeteeweetjes


  Reacties

Nuttig!
Reactie van Estelle Smits op 7-3-2011 15:02:23Dank je wel Marianne, dit is nuttig nieuws en informatie. En een goed initiatief van de belastingdienst om pro-actief aan de slag te gaan. Stimuleren in plaats van bestraffen. Geeft veel meer ruimte!
goed nieuws
Reactie van Linda Krijns op 16-2-2011 11:50:56Goed om de belangrijkste regels nog eens op een rijtje te zetten en ik weet uit ervaring dat je veel van een inspecteur kunt opsteken. Dat maakt het ondernemersleven toch weer iets overzichtelijker.
Wat ik wel grappig vindt is de constatering van Marianne dat er 650.000 ZZP-ers zijn en dat de Belastingdienst 1 pagina hiervoor heeft ingericht. Dat leek me dan op het eerste gezicht wat summier voor zo'n grote doelgroep. Maar het is inderdaad een prima startpagina en het is goed om die breed te delen. Dus dank voor het attenderen op de pagina!

     
Uw naam
Titel
Reactie
CAPTCHA image
Voer de code in
Meld je aan
Praktische Tips! Adviezen! Nieuwsbrieven! Aantrekkelijke aanbiedingen! Wil je ze ook?

Registreer je nu kosteloos en vrijblijvend.  

Registreer  
Bloggers
Minimaliseren

 

oog trudie

Netwerkmarketeer
 

Ideële ondernemer
  
Tekstschrijver & Italië kenner