|  Inloggen
Auteurs
Minimaliseren
Ondernemerschap  
 

oog nancy

Ondernemen met meer impact

oog Marie Claire

Telefonische acquisitie
 
oog sandra kok
It’s all about You!
 
oog sandra schouwenaars
Grip op je Geld

oog theo van de velde

Ondernemerschap door vrouwen

oog corinne

Pakkend schrijven

oog josette

Ondernemen wereldwijd
 

oog willy

Administratie zonder stress
 
oog Hilbers
Ondernemen op eigen wijze
 

oog Brenda

Online ondernemen Brenda Kok
 
oog annemieke
Slim inzetten van techniek Annemieke Meiborg

oog jikki

Meer omzet door meer onderscheid Jikkie Has
 
oog ingrid van gentBouwen aan je onderneming
 
 oog silviaMarketing &acquisitie
 
Puur ondernemen
  
Ondernemingsplannen
 
Registeraccountant 
  
   
Vrouw!
 
 
oog Nicoline van dijkDress for Succes
 

oog YuraOndernemende moeders
Yura Boerma

 
oog Bertine Slimmer Werken
 
Persoonlijk leiderschap
  
"Peptalk voor vrouwen"
  
Méér Powervrouw
     
 
Vrouw & ondernemerschap:
 
 
Columns

 

“Ik ben trots op je” (geloof ik)
Geplaatst door Bertine Zoon op 4-4-2011 11:31:51

dreamstime_smart

Waarom complimenten geven lastig is, maar wel heel belangrijk.

Vind je het fijn om een compliment te ontvangen? Nee. Dan sta je niet alleen! Om de een of andere reden associëren we het krijgen van een compliment soms met iets negatiefs. We denken dat de ander aan het slijmen is. Of er moet wel een verborgen bedoeling achter zitten (‘de ander wil vast iets van me’). Erg jammer, want welgemeende complimentjes zijn eigenlijk heel goed voor je zelfvertrouwen. Ontvang ze dus. Maar geef ze vooral ook zelf weg!

 “Van een goed compliment kan ik twee maanden leven,” las ik ergens. Wij hebben allemaal erkenning en prikkels nodig van anderen, privé maar zeker ook op het werk. Met jouw oprechte compliment maak je de ander gelukkig en geef je iemand een goed gevoel. Vrouwen geven makkelijker complimenten dan mannen. Mannen geven vaak een serieus oordeel als ze een compliment geven. De doelstelling is het hetzelfde; het geven van aandacht en waardering aan de ander. En dat motiveert de ontvanger! Door een ander een compliment te geven zul je merken dat je zelf ook een goed gevoel krijgt. En geef je zelf complimenten aan anderen, dan zegt dat ook iets over jou...

Verkeerde complimenten
Complimenten geven is best lastig. Hoe vaak heeft iemand niet tegen je gezegd; “Wat heb je een leuk shirt aan”? Eigenlijk is dit helemaal geen compliment naar jou toe. Het is een waardering voor de ontwerper van het shirt. “Je ziet er leuk uit in dat shirt”, dat is wat je wilt horen! Maak je compliment dus zo persoonlijk mogelijk.

Te vaak aan dezelfde persoon complimenten geven is goed bedoeld, maar het kan leiden tot spanning en faalangst doordat de ander druk voelt om dingen goed te moeten blijven doen. Iemand complimenteren na het uitvoeren van een makkelijke taak is ook niet altijd aan te raden. Dit kan iemand het gevoel geven dat er niet veel van hem verwacht wordt en de lat hiermee vrij laag ligt. Als het je bedoeling was om iemand uit te dagen en te stimuleren dan bereik je er wellicht het omgekeerde mee. De laatste valkuil rondom het geven van verkeerde complimenten is het geven van waardering ondanks dat het gedrag of de prestaties niet zijn wat je ervan verwacht. Je helpt de ander zo echt niet verder bij het leren of presteren. Het is zinvoller om feedback op de situatie te geven zodat de ander hiermee verder aan de slag kan.

Alstublieft; ik zeg je iets moois
Er zijn dus een aantal spelregels die je bij goed complimenteren zou moeten hanteren. We zetten ze voor je op een rijtje;
• Een goed compliment is persoonlijk en oprecht.
• Geef alleen een compliment over iets wat je meent.
• Overdrijf niet, dat maakt de ander achterdochtig en dan werkt het juist averechts.
• Geef je compliment direct, dan heeft het voor de ander de meeste (en mooiste) waarde.

Je kunt ook gebruik maken van het complimenten ABC, waarbij de A staat voor Accuraat: het compliment moet verwijzen naar iets dat echt gebeurd is en dat de gecomplimenteerde echt heeft gedaan. De B staat voor Believable: het compliment moet realistisch zijn en niet overdreven. En tenslotte de C die staat voor Constructive: het compliment moet aansluiten bij de persoon en het moet bruikbaar zijn om stappen vooruit te zetten.

Help, ik krijg een compliment...
Dan hebben we ook nog het fenomeen van het krijgen van een compliment van een ander. We vinden het vaak lastig en krijgen rode vlekken als iemand een positieve reactie aan ons geeft. We hebben namelijk geleerd om antwoorden te geven tijdens onze communicatie, maar hoe kun je antwoorden op een compliment? De eerstvolgende keer dat je een complimentje krijgt hoef je eigenlijk maar één ding te zeggen; “Dankjewel”. En vergeet dan vooral niet om van de positieve ‘boost’ te genieten!

Oefenen
Mocht je willen oefenen in het geven van complimenten; je kunt er altijd hieronder één geven ;)

Bertine 

print
  Reacties

Geen reacties.
     
Uw naam
Titel
Reactie
CAPTCHA image
Voer de code in
Meld je aan
Praktische Tips! Adviezen! Nieuwsbrieven! Aantrekkelijke aanbiedingen! Wil je ze ook?

Registreer je nu kosteloos en vrijblijvend.  

Registreer  
Bloggers
Minimaliseren

 

oog trudie

Netwerkmarketeer
 

Ideële ondernemer
  
Tekstschrijver & Italië kenner