|  Inloggen
Auteurs
Minimaliseren
Ondernemerschap  
 

oog nancy

Ondernemen met meer impact

oog Marie Claire

Telefonische acquisitie
 
oog sandra kok
It’s all about You!
 
oog sandra schouwenaars
Grip op je Geld

oog theo van de velde

Ondernemerschap door vrouwen

oog corinne

Pakkend schrijven

oog josette

Ondernemen wereldwijd
 

oog willy

Administratie zonder stress
 
oog Hilbers
Ondernemen op eigen wijze
 

oog Brenda

Online ondernemen Brenda Kok
 
oog annemieke
Slim inzetten van techniek Annemieke Meiborg

oog jikki

Meer omzet door meer onderscheid Jikkie Has
 
oog ingrid van gentBouwen aan je onderneming
 
 oog silviaMarketing &acquisitie
 
Puur ondernemen
  
Ondernemingsplannen
 
Registeraccountant 
  
   
Vrouw!
 
 
oog Nicoline van dijkDress for Succes
 

oog YuraOndernemende moeders
Yura Boerma

 
oog Bertine Slimmer Werken
 
Persoonlijk leiderschap
  
"Peptalk voor vrouwen"
  
Méér Powervrouw
     
 
Vrouw & ondernemerschap:
 
 
Columns

 

Beeteeweetjes
Geplaatst door Marianne Remie op 4-5-2011 13:25:37

Omzetbelasting (BTW) is een lastig onderwerp voor veel ondernemers. Het principe is eenvoudig: Belasting over de Toegevoegde Waarde. Je betaalt alleen belasting over de toegevoegde waarde die je, uitgedrukt in geld, levert. Je berekent dus BTW over je omzet, de BTW die door anderen aan jou in rekening is gebracht mag je daar van af trekken. Het zijn de regeltjes eromheen die het lastig maken. Hier volgen de belangrijkste op een rijtje:
 
Wanneer en hoe doe je aangifte BTW?
Je doet aangifte BTW als je ondernemer bent. Als je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel word je gelijk bij de Belastingdienst aangemeld, en de molen komt vanzelf op gang. Je krijgt een BTW nummer, en inloggevens waarmee je in de beveiligde omgeving van de Belastingdienst electronisch je aangifte kan invullen. Je kunt zelf kiezen met welke frequentie je dat doet: per maand, kwartaal of jaar.  Je doet aangifte één maand nadat de periode waarover je aangifte doet is verstreken. Let er op dat ook de betaling op de laatste dag van die maand bij de Belastingdienst binnen moet zijn. Je krijgt daar niet eerst een aanslag voor (wel achteraf).
 
Voor de facturen die je meeneemt in de aangifte is de factuurdatum leidend. Dus als je aangifte over het eerste kwartaal doet, kun je de BTW aftrekken van alle inkoopfacturen met de data tussen 1 januari en 31 maart. En hetzelfde geldt voor de BTW die je af moet dragen over je omzet: alle verkoopfacturen tussen 1 januari en 31 maart tellen dan mee. Verkoopfacturen moet je van de Belastingdienst ook op tijd sturen, namelijk uiterlijk de 15e in de maand nádat de goederen of diensten geleverd zijn. Lever je bijvoorbeeld op 10 februari goederen af, dan moet de factuur uiterlijk 15 maart de deur uit zijn. Een eenmaal indiende aangifte kan niet meer gecorrigeerd worden. Daarvoor dien je dan een suppletie aangifte is, voor een bepaald tijdvak of een heel kalenderjaar.
 
Welk BTW tarief breng ik in rekening?
Standaard breng je 19% BTW in rekening. Voor een aantal – met name genoemde – goederen en diensten geldt een percentage van 6%. Denk aan kappers en eten. En een aantal diensten als onderwijs, gezondheidszorg en kinderopvang is vrijgesteld van BTW. Meer informatie kun je vinden op de site van de Belastingdienst, of vraag het aan je accountant. Een klant van mij is pianolerares. Als ze lesgeeft aan kinderen is dat vrijgesteld van BTW, voor volwassenen boven de 21 jaar moet ze 19% in rekening brengen. Een andere klant, een studiebegeleider, levert ook diensten met óf 19% BTW óf vrijgesteld van BTW, afhankelijk van wat hij precies doet. Voor export geldt een tarief van 0%.
 
Of je vrijgestelde diensten levert of niet is belangrijk als het gaat om de volgende vraag:
 
Kan ik alle BTW terugvorderen?
Je kan BTW terugvorderen van je zakelijke uitgaven, ténzij je vrijgestelde goederen of diensten levert. In dat geval is de BTW namelijk níet aftrekbaar. En als je deel vrijgestelde en deels belaste prestaties levert dan kun je de BTW naar rato terugvorderen, of – als dat duidelijk is – de BTW van de inkopen die betrekking hebben op de belaste omzet.

Verder is BTW op eten en drinken in de horeca niet aftrekbaar, en op personeelsvergoedingen van meer dan €227 per persoon.
 
Privé-gebruik
Op de aangifte BTW vind je ook een regel: Privégebruik. Hief geef je de BTW op (te betalen) van in privé genoten zakelijke kosten. Een correctiepost dus. Het meest bekende voorbeeld is de auto. Als je een zakelijke auto hebt waar je ook privé in rijdt, corrigeer je de BTW voor het privégebruik. Dat deel is namelijk niet zakelijk en dus niet aftrekbaar. Je kan het privégebuik bijhouden aan de hand van een kilometervergoeding, je mag ook voor een forfait kiezen (12% van de bijtelling over de cataloguswaarde). Recent onderzoek wijst uit dat vaak minder privé wordt gereden dan waar bij het forfait vanuit wordt gegaan, dus pas het forfait niet zonder meer toe. Een kilometeradministratie bijhouden kan voordeliger zijn. Ook over andere dingen als telefoon en kosten van de aangifte inkomstenbelasting worden wel voor de BTW gecorrigeerd.
 
Kleine ondernemersregeling
Als je per jaar €1.883 of minder aan BTW betaalt (per saldo), dan kun je dat bedrag (geheel of deels) terugkrijgen via de aangifte omzetbelasting.
 
Nog zo veel meer
Over de BTW is nog heel veel meer te vertellen. Verlegde BTW, voor oa aannemers en onderaannemers, integratieheffing voor het zelf maken van producten, BTW en (ver)huur, als een debiteur niet betaald kun je de BTW (die je eerder al in rekening hebt gebracht en afgedragen) weer terugkrijgen. BTW terugvragen uit het buitenland. Wel BTW aftrekken (deels) als je de auto privé rijdt. BTW en sponsoring niet te vergeten. Allemaal specifieke situaties waarvoor je bij je accountant of belastingadviseur terecht kan!
 
Heb je vragen? Mail me gerust! Marianne.
 
print
  Reacties

Geen reacties.
     
Uw naam
Titel
Reactie
CAPTCHA image
Voer de code in
Meld je aan
Praktische Tips! Adviezen! Nieuwsbrieven! Aantrekkelijke aanbiedingen! Wil je ze ook?

Registreer je nu kosteloos en vrijblijvend.  

Registreer  
Bloggers
Minimaliseren

 

oog trudie

Netwerkmarketeer
 

Ideële ondernemer
  
Tekstschrijver & Italië kenner