|  Inloggen
Auteurs
Minimaliseren
Ondernemerschap  
 

oog nancy

Ondernemen met meer impact

oog Marie Claire

Telefonische acquisitie
 
oog sandra kok
It’s all about You!
 
oog sandra schouwenaars
Grip op je Geld

oog theo van de velde

Ondernemerschap door vrouwen

oog corinne

Pakkend schrijven

oog josette

Ondernemen wereldwijd
 

oog willy

Administratie zonder stress
 
oog Hilbers
Ondernemen op eigen wijze
 

oog Brenda

Online ondernemen Brenda Kok
 
oog annemieke
Slim inzetten van techniek Annemieke Meiborg

oog jikki

Meer omzet door meer onderscheid Jikkie Has
 
oog ingrid van gentBouwen aan je onderneming
 
 oog silviaMarketing &acquisitie
 
Puur ondernemen
  
Ondernemingsplannen
 
Registeraccountant 
  
   
Vrouw!
 
 
oog Nicoline van dijkDress for Succes
 

oog YuraOndernemende moeders
Yura Boerma

 
oog Bertine Slimmer Werken
 
Persoonlijk leiderschap
  
"Peptalk voor vrouwen"
  
Méér Powervrouw
     
 
Vrouw & ondernemerschap:
 
 
Columns

 

Wat ik eigenlijk zeggen wil… Over het geven van feedback
Geplaatst door Bertine Zoon op 11-10-2011 11:55:29

We doen het (te) weinig: samenwerkingspartners, vrienden of collega’s openlijk waarderen of bekritiseren. Laat staan feedback geven aan een opdrachtgever… Is zeggen wat je wilt zeggen lastig? Misschien wel. Maar feedback geven levert je wel veel op!

Wij gaan er vaak (onbewust) vanuit dat de ander 'wel snapt wat ik wil of bedoel'. Probleem is vaak dat de ander helemaal niet weet wat jij bedoelt of wilt. De ander kan je gedachten namelijk niet lezen. Je zult zelf moeten vertellen wat je wilt. Als je heel enthousiast over iets bent, kan de ander dat echt niet altijd raden. Zit je daarentegen met samengeknepen billen omdat je je ergens aan ergert,  dan hoeft dat ook niet helemaal duidelijk te zijn voor de ander. De oplossing: spreek je uit!

Belemmerende factoren

Waarom is het toch zo lastig om te zeggen wat je wilt? Ik krijg er regelmatig vragen over van deelnemers van onze workshops of van lezers van de maandelijkse inspiratiebrief (ook jij kunt je hiervoor gratis aanmelden). Zeggen wat je wilt kan lastig zijn omdat er behoorlijk wat belemmerende psychologische factoren kunnen spelen om je te uiten. Factoren die ervoor zorgen dat je het lastig vindt om positieve en negatieve feedback te geven. Zo kun je bang zijn dat de relatie verstoord wordt als je feedback geeft. Of wellicht denk je dat de ander helemaal niet zit te wachten op je reactie. En wat zullen ze er wel niet van denken als je echt zegt wat je wilt zeggen...

Het is de vraag of deze gedachten allemaal kloppen, maar die je zeker wel belemmeren om assertief te zijn. Herken je een belemmerende gedacht bij jezelf, check dan eens hoe realistisch hij is. Is het per definitie zo dat je ruzie krijgt als je zegt wat je wilt zeggen, zijn anderen nooit geïnteresseerd in jouw mening of is het zo dat je helemaal geen recht hebt om je mening te geven? Natuurlijk niet! Al deze voorbeelden zijn grote onzin, stop dus om daar in te geloven. Je hebt er alleen maar last van.

Gelukkig van je mond houden?
Naast het checken van je gedachten, kan je ook nog een andere strategie toepassen om jezelf ervan te overtuigen dat het beter is om je feedback wel te geven. Dit kan je doen door jezelf af te vragen wat het je oplevert als je je mond houdt. Op korte termijn voel je je er misschien gelukkig bij (‘pff… hoef dat lastige gesprek niet aan te gaan’), maar wat gebeurt er op de lange termijn? Wellicht levert het niet uitspreken van je gevoelens alleen maar spanning en stress op. Daar word je vervolgens ongelukkiger van.

Gooi het eruit!

Wat voor fijn gevoel levert het op als je een (lang lopende) kwestie ter sprake brengt! En het is toch fantastisch om aan de ander te vertellen wat je zo in hem of haar bewondert?

De vraag is nu wellicht nog; hoe kan je het gesprek aangaan zonder dat het de relatie verstoord? We geven je een aantal tips:

  • Geef concreet en specifiek aan welk gedrag je wel of niet prettig vindt
  • Geef aan welk effect dat op je heeft (wat zijn de gevolgen voor jou?)
  • Vraag om het gewenste gedrag: zeg wat je graag van de ander wilt

En misschien wel de belangrijkste tip: spreek vanuit de 'ik'. Dus niet: 'jij bent je afspraak niet nagekomen' (dat klinkt heel verwijtend) maar 'ik vind het vervelend dat je onze afspraak niet bent nagekomen'. Je zegt hetzelfde, maar het voelt heel anders aan. Als je vanuit de 'ik' spreekt, kan een ander daar niet over in discussie; het is jouw boodschap, jouw gevoel.

Als je iemand volgens bovenstaande stappen aan wilt spreken op het feit dat zij te laat op de afspraak is verschenen, kun je iets als onderstaande zeggen:
'Ik vind het vervelend dat je te laat op onze afspraak bent, want ik voel mij daardoor niet serieus genomen. Wil je volgende keer tijdig bellen als je later komt, zodat ik weet waar ik aan toe ben?'

Ik weet zeker dat jullie relatie alleen maar beter wordt als je met behulp van bovenstaande van je hart geen moordkuil maakt!

Wil je meer inspiratie om slimmer met meer plezier te werken, kom dan eens langs op mijn site!

Bertine
 

print
  Reacties

Geen reacties.
     
Uw naam
Titel
Reactie
CAPTCHA image
Voer de code in
Meld je aan
Praktische Tips! Adviezen! Nieuwsbrieven! Aantrekkelijke aanbiedingen! Wil je ze ook?

Registreer je nu kosteloos en vrijblijvend.  

Registreer  
Bloggers
Minimaliseren

 

oog trudie

Netwerkmarketeer
 

Ideële ondernemer
  
Tekstschrijver & Italië kenner